Aikido Centrum Hellevoetsluis

Jeugd

Wat is Aikido?

Aikido is een verdedigingskunst uit Japan. Het is een spel van aanvallen en verdedigen. Het verschil tussen Aikido en een vechtsport is dat er bij Aikido niet wordt gevochten. Ook zijn er geen wedstrijden en kan er dus niet worden gewonnen van een ander.

Je gaat steviger in je schoenen staan wanneer je met Aikido het rollenspel van aanvallen en verdedigen speelt. De aanvaller leert aanvallen zonder pijn en agressie. De verdediger leert agressie niet met agressie te beantwoorden, maar anders te reageren dan je gewend bent. Het bijzondere van Aikido is dat je, ondanks dat je wordt aangevallen, leert je niet te laten verleiden om te gaan vechten. Je leert je eigen grenzen te bewaken en de aanvaller te neutraliseren zonder hem of haar pijn te doen. Alle Aikido technieken zijn gebaseerd op dit principe.

Aikido is dus niet alleen het leren van zelfverdediging, maar in de eerste plaats werken aan je houding en uitstraling. De ervaring leert dat kinderen door Aikido een betere lichamelijke en geestelijke coƶrdinatie krijgen en tevens efficiƫnter en bewuster gaan handelen.

Tijdens de lessen wordt er op een speelse manier geleerd te valbreken (rollen) en worden enkele basistechnieken behandeld. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan ademhaling, houding, iedereen respectvol behandelen en samenwerken.